A négy legfinomabb horvát halleves

A négy legfinomabb horvát halleves

Egy vérbeli tengerparti nyaralás soha nem lehet az igazi egy-egy jó halvacsora nélkül. Mi is imádunk ülni az Adria partján egy jó kis teraszon, és egész estét lakomát csapni a finomabbnál finomabb, illatos tengeri halakkal, herkentyűkkel megrakott tálakból.

Az étlapokat tanulmányozva hamar rádöbbenünk, hogy a halak horvát (vagy német, angol) neve nem sokat mond számunkra, és ezért nagyrészt találomra rendelünk. Pedig hatalmas különbségek vannak egy-egy halféle húsa között. Az egyik szálkásabb, ma másik nem, vannak zsírosabb és szárazabb húsúak, egészen enyhe, illetve markáns ízűek is. Ezért sorozatban bemutatjuk a legnépszerűbb horvát halételeket, hogy a tengerhez nem szokott magyarként is magabiztosabban választhassunk közülük.

Először nézzük a halleveseket!

A levesfélék nem olyan elterjedtek a horvátoknál, mint nálunk, a halleveken kívül elég ritkán találkozunk másfélével. Ezek azonban elég változatosak, tájegységenként mások-és mások lehetnek, bár alapjukat általában egységesen a vegyes tengeri halak adják és a savanykás ízvilág jellemzi őket.

Brodet

Az egyik legelterjedtebb halleves a savanykás brodet, amely szintén teljes más, mint a mi halászlevünk. Többféle recept létezik, de általában tőkehal filéből készítik, és ecettel, száraz fehérborral, kevés pirospaprikával, babérlevéllel, vöröshagymával, olívaolajjal, zöldborssal, citromlével, petrezselyemmel ízesítik. Az ünnepi alkalmakra készített brodet levest kagyló, garnélarák vagy homár teszi még gazdagabbá.

Riblja juha

A másik közkedvelt halleves a Riblja juha. Ebben nincsen pirospaprika, hanem fehéren főzik, fokhagymával es petrezselyemmel ízesítik, majd rizzsel tálalják.

Különféle fehérhúsú halak adják az alapját (sügér, ördöghal, tengeri angolna, makréla stb), amelyet számtalan finomság ízesít: olívaolaj, sok sárgarépa, kevés vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, burgonya, petrezselyemgyökér és petrezselyemzöld, bors, ecet, citromlé.

Gusta riblja juha (sűrű halászlé)

Ezt a sűrű, egytálételnek is beillő halászlevet is különböző tengeri halakból és kagylóból készítik sárgarépával, zellerrel, petrezselyemgyökérrel, és petrezselyemzölddel, borssal, olívaolajjal, babérlevéllel, paradicsommal ízesítik.

Crna halászlé

Ennek a levesnek a vörös álsügér (skarpun) adja az alapját. Sós vízben megfőzik a halat, majd az alaplevet olívaolajjal, hagymával, fokhagymával, petrezselyemmel és citromlével ízesítik. A lébe rákokat és tintahalat is főznek, így gazdag és különleges halleves lesz belőle.

Ha Ön is a horvát tengerpartra készül, tervezze meg utazását és nézze meg az aktuális autópályadíjakat ezzel a kalkulátorral!